Marianna_Story page_1_1366x692

Δέσποινα Τσούμα,
Υπεύθυνη Νομικών Υπηρεσιών «ΔΙΟΤΙΜΑ»
&
Γεωργία Χατζηιωαννίδη,
Υπεύθυνη Διαχείρισης Περιστατικών Έμφυλης Βίας «ΔΙΟΤΙΜΑ».

Η Δέσποινα και η Γεωργία, με ενεργή δράση και πλούσια εμπειρία στην κοινωνία των πολιτών και την ενδυνάμωση των γυναικών αντίστοιχα, συναντώνται το 2018 στη ΔΙΟΤΙΜΑ. Και από τότε ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν όλες τις γυναίκες που το έχουν ανάγκη, προσφέροντάς τους υποστήριξη, εργαλεία και γνώσεις, ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν ξανά το πιο σημαντικό και πολύτιμο δικαίωμα που υπάρχει. Το δικαίωμα στη ζωή.

Ανακαλύψτε την ιστορία τους.

Marianna_Story page_2_1100x605

Το έργο της Δέσποινας και της Γεωργίας στη ΔΙΟΤΙΜΑ εστιάζει στη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας κατά των γυναικών. Προσφέρουν πληροφόρηση στις επιζώσες. Τις βοηθούν να φτιάξουν ένα σχέδιο διαφυγής από το κακοποιητικό περιβάλλον τους. Τους παρέχουν νομική βοήθεια και φροντίζουν για την ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Γνωρίζουν καλά τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος. Τον έχουν δει με τα μάτια τους.

«Ο ανθρώπινος πόνος είναι μία θλίψη μέσα στην ψυχή. Η ανάμνηση κάποιου δυσάρεστου περιστατικού. Κάτι που μπορεί με τα χρόνια να “μαλακώνει” μέσα σου, αλλά που θα το θυμάσαι πάντα. Ίσως ένα ράγισμα μες στην ψυχή».

Marianna_Story page_3_840x460

Βοηθώντας τις γυναίκες να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Τα τελευταία χρόνια, οι περιπτώσεις καταγραφής περιστατικών έμφυλης βίας έχουν αυξηθεί. Η δουλειά της Δέσποινας και της Γεωργίας έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη. Παραμένει, ωστόσο, το ίδιο ανταποδοτική. Γιατί οι γυναίκες τις οποίες βοηθούν, είναι οι ίδιες που τους δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουν να αγωνίζονται. Να επιμένουν ακόμα περισσότερο στις δυσκολίες. Να βρίσκουν νόημα μπροστά σε κάθε αδιέξοδο.

«Είναι μεγάλη χαρά όταν, μετά από δύο μήνες, βλέπεις την ίδια γυναίκα που όταν ήρθε να σε βρει ντρεπόταν να πει το όνομά της, να μπορεί τώρα να ονειρεύεται τη ζωή της».

Marianna_Story page_4_1366x682

Δυνατές γυναίκες που ξεπερνούν κάθε εμπόδιο.

Οι δυσκολίες που χρειάζεται να αντιμετωπίσει μία επιζώσα προκειμένου να πάρει τη γενναία απόφαση να απομακρυνθεί από το κακοποιητικό περιβάλλον της είναι πολλές. Η οικονομική κατάσταση, η ύπαρξη ή μη υποστηρικτικού περιβάλλοντος, η περιοχή που ζει, η ψυχολογική της κατάσταση κ.α. Χρειάζεται κουράγιο και δύναμη.

«Δυνατή γυναίκα είναι αυτή που γνωρίζει τον εαυτό της, μπορεί να προσπεράσει τα στερεότυπα και να μιλήσει με την πραγματική της φωνή γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που θέλει».

Marianna_Story page_5_839x460

Τη δική τους δύναμη πρέπει να επιδεικνύουν καθημερινά και η Δέσποινα με τη Γεωργία. Τα περιστατικά που διαχειρίζονται, λειτουργούν επιβαρυντικά και για τις ίδιες. Αναπόφευκτα μοιράζονται ένα μέρος του τραύματος, του πόνου που ίσως βιώνουν οι γυναίκες που απευθύνονται στη ΔΙΟΤΙΜΑ. Κι ο πόνος αυτός, μαζί με την ψυχολογική και σωματική κόπωση, συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου.

«Πιεζόμαστε κι εμείς γιατί πρέπει να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και γρήγορα. Πρέπει ο άνθρωπος που έχει απευθυνθεί σε εμάς να είναι ασφαλής. Προσπαθούμε να δώσουμε ό,τι ενέργεια έχουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες του. Οπότε όλο αυτό, σταδιακά, σωματοποιείται».

Φυσικά, προσπαθούν ως ομάδα να μην εμπλέκονται συναισθηματικά αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Τα περιστατικά που διαχειρίζονται τους επηρεάζουν ως ανθρώπους και ως προσωπικότητες. Όσο κι αν επηρεάζονται ψυχολογικά όμως, ξέρουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν το έργο τους με την ίδια επιμονή.

«Κάποιες φορές γίνεται επώδυνο, αλλά πρέπει να αντέξουμε».

Παρά την πίεση, το άγχος και τον αγώνα που καλούνται να δίνουν καθημερινά, ούτε η Δέσποινα, ούτε η Γεωργία θα άλλαζαν ποτέ αυτό που κάνουν. Όχι γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή, αλλά γιατί ξέρουν ότι κάθε γυναίκα που βοηθούν είναι ένα ακόμα βήμα προς το όνειρό τους. Προς έναν κόσμο χωρίς έμφυλη ανισότητα και βία.

«Αυτό που κάνω είναι κάτι πέρα από δουλειά. Είναι επιλογή. Κάτι που αγαπώ, που με κάνει να νιώθω πολύ καλά. Υπάρχουν και δυσκολίες προφανώς, αλλά είναι κάτι που δεν θα άλλαζα».Το όνειρό τους για τη ΔΙΟΤΙΜΑ είναι να ανανεώνεται συνέχεια. Να βρίσκει τρόπους να υποστηρίζει τα ευάλωτα πλάσματα σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορέσουν να ανακαλύψουν ξανά εκείνη τη χαμένη δύναμη που κρύβεται μέσα τους και είναι ικανή για πράγματα θαυμαστά.

«Δύναμη είναι όταν πέφτεις, να σηκώνεσαι. Να έρχεσαι σε επαφή με τον πόνο σου, με την αδυναμία που νιώθεις, αλλά να βρίσκεις μέσα σου κάτι να σε “σηκώσει”. Αυτό σημαίνει δύναμη».

https://diotima.org.gr

Panadol Extra - For everyday Toughies

Panadol Extra
για τον δυνατό πόνο.

To Panadol Extra προσφέρει αποτελεσματική ανακούφιση από τους δυνατούς πόνους όπως πονοκέφαλο, σωματικούς πόνους, ημικρανίες, πόνους αρθρώσεων, πονόδοντο, πονόλαιμο και πόνους περιόδου. Μάθετε πώς το Panadol Extra προσφέρει 3 φορές πιο γρήγορη απορρόφηση για δράση στον δυνατό πόνο (σε σύγκριση με τα κοινά δισκία με τον συνδυασμό παρακεταμόλης και καφεΐνης στα πρώτα 30 λεπτά βάσει στοιχείων φαρμακοκινητικής) χάρη στη μοναδική του τεχνολογία και τον συνδυασμό δύο δραστικών ουσιών και διευκολύνει το έργο των σύγχρονων Toughies.

Επιλέγοντας τον παραπάνω σύνδεσμο,

θα μεταφερθείτε σε εξωτερική ιστοσελίδα η οποία λειτουργεί
ανεξάρτητα και δεν ανήκει στην GSK. Η GSK δεν αναλαμβάνει ευθύνη
όσον αφορά το περιεχόμενο της παραπάνω ιστοσελίδας.
Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να μεταφερθείτε εκτός της ιστοσελίδας
της GSK, παρακαλούμε μην επιλέξετε τον παραπάνω σύνδεσμο.

Να συνεχίσει Μείνε σε αυτή τη σελίδα